reacties ?
henk@astrobril.nl
Venus 2004

23-12-2008

Start
Mercury 2003
Venus 2004

 

8 juni 2004

Op 8 juni 2004 is de planeet Venus voor de Zon langsgetrokken - een uiterst zeldzaam gebeuren, de laatste keer dat dit is gebeurd was in 1882.  De laatste keer in Nederland dat een overgang van begin tot einde zichtbaar was, was op 23 mei 1283 - toen waren er nog geen webcams.

In de media werd de overgang een 'mini zonsverduistering' genoemd.

Adri Gerritsen, Henk Masselink, Marion Iris van der Linden,  Wynne Lienhardt (Lubbock, Texas,  USA), Bob Bril en ikzelf hebben het verschijnsel vanuit Nieuwstadt (Limburg) waargenomen en gefilmd.
We hebben  een fantastische dag gehad. VARA's Ontbijtradio, en met hun alle luisteraars, heeft meegenoten toen we live in de uitzending verslag deden van onze belevenissen.

Er is van deze happening een DVD gemaakt. Hierin behalve opnames van de Venusovergang zelf, ook veel aandacht aan de sfeer voor, tijdens en na de Venusovergang. Daarnaast is ook een high-resolution weergave van het hier te downloaden filmpje op de DVD aanwezig.
Deze 45 minuten durende DVD is te bestellen door 8 Euro over te maken op 54.95.67.550 t.n.v. H.J.Bril, Nieuwstadt, onder vermelding van "VenusDVD".

Watch the Egress of Venus on Youtube:


 

A comment on this movie:
I have just viewed the ani of the transit, and it is by far...the best that I have viewed of the event...anywhere! The Sousa 'Transit of Venus" tune also added to the drama and very appropriate , as I also like to play classical music while sharing public views through my telescope.
We did not get the "Teardrop" effect much here in Chicago, but in your capture it is clearly visible. Excellent!
Introducing the "players" who observed the event with you was cool as well with their various types of equipment.
Very good production and thanks for sharing with us.
(Joseph Guzman alias 'Chicago Astronomer Joe')

Wij hebben op twee locaties gestaan. De intrede (T1 en T2) is waargenomen vanaf locatie A. De uittrede (T3 en T4) vanaf locatie B.

Henk Masselink heeft het tweede contact visueel getimed op 5h 39m 50s, dat is later dan het voorspelde tijdstip van 5h 39m 43s.

Ook van het tweede contact is een kort filmpje gemaakt:

 

Adri Gerritsen heeft het laatste contact van de uittrede (T4) opgemeten van zijn opnames en hij komt uit op een waargenomen tijdstip van 11h 23m 32s ± 4s, ook dat is beduidend later dan de voorspelling van 11h23m23s. Deze verschillen worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de atmosfeer van Venus.

Ook is er een filmpje te downloaden - zoals hier boven al aangegeven:
De uittrede van Venus, een filmpje van 3m48s (grootte: 2,42 Mb).
Het filmpje is af te spelen in Windows Media Player, versie 7 of hoger, maar ook in Winamp etc.
Het maken van de filmpjes is zeer arbeidsintensief - het bevat bewerkingen van meer dan 20.000 webcamshots van Adri Gerritsen (een bestand van 11 Gigabyte !) met de volgende software: Virtualdub, Registax2, Paint Shop Pro 8, DCE Autoenhance en Pinnacle Studio 8.
 


een gouden zonsopkomst


v.l.n.r. Marion Iris, Henk M., Henk B., Adri - foto gemaakt door Wynne, dus die staat er niet op


v.l.n.r. Henk M, Marion Iris, Wynne, Henk B. (live in de uitzending bij VARA's Ontbijtradio)


Adri ingespannen aan het werk


Henk en Henk stellen de C8 scherp voor opnames met de notebook van Henk M.


Bob bij de 102 mm Maksutov en de 153 mm Newton


Impressie

Iedereen die niet gekeken heeft, heeft een historische gebeurtenis gemist. Voor eeuwig jammer, maar er is nog een kans op 6 juni 2012. Helaas zal alleen het laatste stuk zichtbaar zijn vanuit Nederland. Hieronder twee plaatjes: een foto kort nadat Venus helemaal voor de Zonneschijf zit (T2), en een foto tegen het einde van de overgang als Venus op het punt staat de Zon te verlaten (T3). Op beide is de zwarte druppel te zien. Op de eerste foto zijn er lichte vlekken te zien aan de rand van Venus - dit lijkt alsof het zonlicht is dat via de atmosfeer van de planeet wordt afgebogen, maar het is eigenlijk een zogenaamd 'artefact', dat ontstaat door de gebruikte CCD-chip.
Deze foto's zijn bewerkt met het voortreffelijke programma Registax.

                             

Op naar 6 juni 2012!

Start | Mercury 2003 | Venus 2004

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08/12/08